2009. március 30., hétfő

Kekszes kakaó golyó



Hozzávalók:

2 dl tej
1 rama
25 dkg cukor
3 kanál kakaó
50 dkg darált keksz

A tejben felolvasztjuk a rámát
A cukrot összekeverjük a kakaóval
Majd a tejes rámát,és a cukros kakaót összekeverjük
Végül hozzá keverjük a darált kekszet
Megvárjuk míg kihűl és golyókat formálunk belőlük.



Fűszeres krumpli

Hozzávalók:
Burgonya

Bors
Olaj
Bazsalikom
Kömény
Vöröshagyma
Fokhagyma
2 Leveskocka

A krumplit meghámozzuk kockára vágjuk, ezután egy tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk olajjal, aztán sózzuk, borsozzuk, bazsalikomozzuk (ízlés szerint), köményezzük. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk és elkeverjük a krumplival. A fokhagymát se hagyjuk le. Én port szoktam használni, mert az jobban kiadja az ízét. 2 húsleveskockát 3 dl meleg vízben feloldunk és meglocsoljuk vele a krumplit. Ha több az adag akkor szoktam még vizet is aláönteni, hogy megpuhuljon rendesen. Mehet a sütőbe lefóliázva. Ha már puha a krumpli, akkor leszedjük a fóliát és ízlés szerint pirítjuk.

2009. március 27., péntek

Rakott hús





Hozzávalók:

pulykamell (de lehet csirkemell vagy karaj is)

gépsonka

szeletelt bacon

reszelt sajt (trappista, de füstölt sajttal is finom, sőt keverheted is a kétféle sajtot)

liszt

őrölt bors

tojás

A húst szeletekre vágom, kiklopfolom, sózom. A bacont jénaiban, vagy őzgerincformában egymás mellé rakom úgy, hogy kilógjon a tál szélén. A húst lisztbe, sós-borsos tojásba forgatom. Lerakok egy sor húst, megszórom sajttal, majd egy sor gépsonkát és újra sajtot. Addig rétegezem, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A végén ráhajtom a kilógó szalonnaszeleteket. Előmelegített sütőben, fólia alatt majdnem készre sütőm. A sütés vége előtt leveszem a fóliát, és visszateszem a sütőbe, míg a szalonna megpirul. Kiveszem, óvatosan kifordítom az edényből egy tepsire és a másik oldalán is megpirítom a szalonnát. Hidegen, melegen egyaránt finom.





Karamellás


Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 15 dkg dió
- 10 dkg liszt,
- fél csomag sütőpor

Krémhez:
- 2 csomag karamellás pudingpor
- 4 dl tej
- pici cukor
- 1 Rama kocka
- 20 dkg porcukor

Díszítés:
- csokimáz

Tészta:
A tojás sárgáját és a cukrot 2 evőkanál forró vízzel habosra keverjük.
Aztán beletesszük a darált diót, a lisztet és a sütőport. A felvert tojásfehérjét pedig óvatosan beleforgatjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és (minő meglepő) megsütjük.

Krém:
A porcukrot és a Ramat habosra keverjük. A pudingporhoz adjuk a cukrot és a tejet, aztán sűrűre főzzük. Hagyjuk egy kicsit hűlni, aztán keverjük össze a habos-cukros Ramaval.

A tésztára rákencézzük a krémet, aztán a csokimázat a tetejére folyatjuk, hogy rácsos legyen.

Tipp:
Csokit törjük szeletekre, pici olajat rá, be a mikróba kb. fél percre. Kiveszed, összekutyulod, aztán ha még darabos, akkor vissza a mikróba megint fél percre. Így nem kell gőz fölött babrálni vele.

2009. március 23., hétfő

Marcipán golyók


Hozzávalók:

28 dkg búzadara,
20 evőkanál (3dl) forró tej,
25 dkg darált keksz,
12 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
1 mandula (vagy tejszínes mogyoró) aroma,
10 dkg tortabevonó csokoládé.

A darát a forró tejjel leforrázzuk, majd hozzá adjuk a kekszet, a vajat, a cukrot, és az aromát. Jól összegyúrjuk, és kis golyókat formázunk belőle. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, közben felolvasztjuk a tortabevonót, és a golyók egyik felét bele mártjuk.

Bevezető

Ez a blog a Fejér megyei kézimunkások receptjeit gyűjti össze.
Jó munkát mindenkinek :)